+90(552) 552 77 14
Aile Terapisi
​
Aile seanslarında terapist pek çok aile dinamiÄŸi ile çalışma imkânı bulur. Aile terapistleri terapi odasında kaç aile üyesinin bulunduÄŸuyla ilgilenmez, odadaki var olan/konuÅŸulan iliÅŸkiler ile ilgilenir. Bazen bir kiÅŸinin problem olarak gösterilmesi ile terapiye baÅŸlasa da aile, hatta bazen hal böyle iken neden aile olarak sürece katıldıklarını anlamakta zorlansalar da aile terapistleri problemi ailedeki iliÅŸkisel örüntülerde arayacaklarını anlatır ve aile olarak terapi seanslarına katılım saÄŸlamanın iliÅŸkilerdeki iyileÅŸtirici etkilerinden söz eder. Aile seansları ihtiyaca göre zaman zaman sadece çocuklarla ya da sadece ebeveynlerle de gerçekleÅŸtirilebilir.
​
Uzman psikologlar aile dinamiklerini, ailedeki rolleri ve hiyerarÅŸiyi öÄŸrenerek getirilen problemi çerçevelemeye çalışır, eÄŸer probleme aile sistemi dışında baÅŸka sistemler katkı saÄŸlıyorsa ailenin bunlar hakkında farkındalık kazanmasında rol üstlenir. Aile terapisinde hedeflenen bazı konular ÅŸunlardır; aile üyelerinin duygu, ihtiyaç ve beklentilerini birbirlerine söyleyebilecekleri ve bu bunu yaparken yargılanmayacaklarını bildikleri bir alan açmak, aile üyelerinin birlikte çözüm arayışına girebilmelerine, birbirleri ve olaylar hakkında farklı bakış açıları kazanabilmelerine ve problemlerle baÅŸa çıkmada kaynaklarını keÅŸfedebilmelerine destek vermek, ailedeki iletiÅŸimin ve yakınlığın kuvvetlendirilmesine (terapide ailece oynanan oyunlar bunda yardımcı olabilir), çatışmaların azaltılmasına ve aile içi ÅŸiddetin önlenmesine yardımcı olmak.
​
Aile Terapisi'nde Çalışılan Bazı Konular: Aile içi iletiÅŸim, iliÅŸkisel zorluklar, ebeveynlik konuları, ayrılık, boÅŸanma ve yeniden evlenme, aile içi çatışma ve ÅŸiddet.
